Arròs de muntanya

dimarts, 4 de març del 2008

Ingredients per a 6 persones:

  • 400 gr.darròs bomba (és important que sigui de la varietat bomba)
  • 1 conill trossejat petit
  • 150 gr. de "cap de costella de porc"
  • 100 gr. de ceps secs
  • 2 cebes mitjanes
  • 2 pebrots verds
  • 3 grans d'all
  • 3 tomàquets madurs
  • Brou de pollastre o verdures (es pot substituir per aigua)
  • Sal i oli d'oliva verge
Procediment:
Començarem per posar els ceps secs en remull dins 1 litre d'aigua tèbia. En una cassola de terrissa plana (bastant gran) evocar-hi l'oli i escalfar-lo. Un cop estigui calent, daurar el cap de costella i el conill tot salpebrant-los. Un cop daurats, retirar-los i reservar-los. A aquesta operació, si es vol, s'hi pot afegir 2 o 3 alls sencers, sense pelar, i s'ha de vigilar que mai es cremin. Un cop es retira la carn es llencen.
Amb el mateix oli que hem sofregit la carn, courem a foc lent la ceba tallada a la juliana, el pebrot verd i el vermell (a tires o a la juliana, depen del gust del lector) i finalment els alls a rodanxes. Un cop la ceba estigui daurada (al cap de 10 mins. aprox, depen de la quantitat) afegir-hi el tomàquet que previament ha d'haver estat triturat i ratllat. També afegir-hi sal i sucre per compensar l'acidesa del tomàquet. Al cap de 5 mins. aprox., afegir-hi els talls de conill i la costella de porc a la cassola que prèviament hem reservat en un plat apart. Anar removent el sofregit fins que l'aigua de les verdures s'evapori completament i només quedi oli. A continuació, afegir-hi els ceps escorreguts tot reservant l'aigua que hem usat per dessecar-los.
Un cop veiem que els ceps començen a estar fets, afegir-hi l'arròs i deixar que es sofregeixi uns quants minuts. Llavors, afegim l'aigua que hem reservat del ceps i l'evoquem dins la cassola i, per tal d'aconseguir la quantitat desitjada d'aigua barrejarem la'gua dels ceps amb el brou. Lo recomenat és no tirar-hi tota l'aigua de cop, sinó que és millor anar-la tirant de mica en mica per tal de que l'arròs no es cogui massa ni que ens quedi massa caldós. Provar i rectificar de sal. Lo ideal és deixar-lo fent-se durant uns 15 minuts, però, com sempre, això depèn de la quantitat i del gust del consumidor. Un cop apaguem el foc, deixar reposar durant uns 5 mins. i fem l'ultima rectificació de sal. Si volem que l'arros quedi sec destaparem la cassola duran l'estona que el deixem reposar, en canvi, si volem que ens quedi caldós el deixarem tapat.

Bé, fins aquí la recepta que vaig usar (amb algunes rectificacions) per fer l'arròs de muntanya. A mi, em va aguantar durant tota una setmana però al final l'arròs ja semblava més puré que cap altre cosa. També comentar-vos un altre detall, si es vol, es pot fer només 1/2 conill i l'altre meitat del conill substituir-la per trossos de botifarra. Hi han altres variants on els ingredients són més variats i la verdura no només és ceba i pebrot; espero properament poder-la publicar.
A reveure.

Publica un comentari a l'entrada